МАУП
імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї  України
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ ПрАТ “ВНЗ “Міжрегіональна Академія управління персоналом

27 вересня в приміщенні сесійної зали хмельницької ОДА відбувся регіональний науково-практичний форум «ХМЕЛЬНИЧЧИНА ТУРИСТИЧНА – 2013», співорганізатором якого виступав хмельницький інституту МАУП.

Всесвітній день туризму — свято, що відзначається щорічно 27 вересня з метою пропаганди туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв’язків між народами різних країн.

У жовтні 1997 року Україна стала дійсним членом Всесвітньої туристської організації, що є виконавчим органом ООН та займається активізацією та розвитком туризму, розробкою та впровадженням світової туристичної політики. З тих пір міжнародне свято стало офіційним і в нашій державі. Цього року на значно вищому рівні його відзначили і на Хмельниччині.

2013 рік відкрив нову сторінку розвитку туристичної галузі в нашій області. Чи не вперше за останні кілька років чиновники звернули свою увагу на багато таких місць, які до цього або були невідомі широкому загалу, або без належної фінансової підтримки стояли на межі знищення. Туризм може приносити неабиякі кошти у бюджет – цю аксіому знали давно, але втілити її у реальність в нас чомусь ніяк не вдавалося. 100 тисяч гривень від туристичного збору у 2013 році, який ще не закінчився – це можливо не настільки багато, як хотілося, проте це вже більше, ніж було минулоріч.

Вперше відзначення міжнародного дня туризму на Хмельниччині носило не лише святковий, але й у певній мірі інформаційний характер. Форум науковців різних сфер, туроператорів на спеціалістів управління інфраструктури та туризму проводився з однією метою – продемонструвати туристичний потенціал нашої області і окреслити перспективу його розвитку.

Ініціаторами цього форуму були працівники обласного управління інфраструктури та туризму, вони ж вкотре відмітили, що діяльність їхнього підрозділу неможлива без тісної співпраці з багатьма департаментами ОДА. Тому в певній мірі і для заохочення такої спільної роботи начальників більшості департаментів відзначили грамотами і також привітали з днем туризму.

До організації святкового заходу долучились і вищі навчальні заклади, серед яких був і Хмельницький інститут МАУП, який представляв директор Білий Л. Г., к.пед.н., доцент. Активну участь у форумі прийняла кафедра теорії та практики туризму у складі завідуючого, к.і.н. Коцюка Волидимира Дмитровича, к.і.н. Ковальчук Тетяни Володимирівни, викладачів Бабій Наталії Володимирівни та Новікової Маріни Олександрівни.

Пленарне засідання відкрив заступник голови Хмельницької ОДА – Гураль Л.А. До вітального слова було запрошено – Осадчого Василя Петровича (заступника голови Хмельницької обласної ради) та начальника управління інфраструктури та туризму Хмельницької ОДА – Вербановського В.В.

Із доповіддю на тему «Туристичні кластери Хмельниччини: стан та перспективи розвитку» виступили доцент кафедри теорії та практики туризму, к.і.н. Ковальчук Тетяна Володимирівна та завідувач кафедри теорії та практики туризму, к.і.н. Коцюк Володимир Дмитрович.

До організації форуму були залучені студенти туристичного напрямку навчання, зокрема Слабунова А., Дияк В., Купіс М., Данчишина Т. зустрічали гостей та учасників форуму.

Форум відзначився цікавими виступами та піднесенням актуальних питань. Відбулась і презентація туристичних проектів: «Музейно-розважальний комплекс – Мальовниче Поділля», «Південний Буг – подорож до витоків», «Туристичний інформаційний центр Хмельницької області».

Закінчився форум святковою концертною програмою. Своїм виступом присутніх привітала й студентка групи БТ-41 Хмельницького Інституту МАУП, Фандуль Дарина.

Такі науково-практичні форуми сприяють популяризації туризму та вдосконаленні апарату державного регулювання галузі (через піднесення актуальних питань), залученню більшої кількості осіб до туризмотворчого процесу і покращенні стану туризму в області та країні загалом.