МАУП
імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї  України
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ ПрАТ “ВНЗ “Міжрегіональна Академія управління персоналом

Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, керуючий Хмельницькою єпархією УПЦ, зустрівся з нами для довірливої бесіди

Ваше Високопреосвященство, як Ви оціните співпрацю Хмельницької єпархії з навчальними закладами?

Мені надзвичайно приємно, що між Хмельницькою єпархією і Хмельницьким інститутом МАУП склалися давні дружні стосунки. Так, у цьому вузі вже на протязі 14-ти років викладаються важливі навчальні дисципліни такі як «Основи християнської моралі» і «Історія Християнської Церкви», діє кафедра українського православ’я і теології. Спільно з інститутом успішно проведено ряд наукових зібрань Міжнародного, Всеукраїнського та регіонального масштабів, студенти інституту пишуть наукові роботи християнської тематики, беруть участь у конкурсах, отримуючи призові місця. Усе це вселяє оптимізм, адже вплив викладання релігієзнавчих і світоглядно-формуючих дисциплін на духовне формування студентської молоді є надзвичайно важливим саме сьогодні, коли усім нам спільно потрібно подбати про майбутнє, яке немислиме без відродження у житті людей духовної складової, а без неї формування високого професіоналізму, а також набуття будь-яких знань, якими важливими самі по собі вони б не були, є не лише некорисним, але й прямо кажучи – небезпечним.

Як Ви оцінюєте сучасний стан вищої освіти в Україні?

Нажаль, але даючи освіту молоді та готуючи фахівців вища школа сьогодні часто забуває про духовний стрижень, який мусить бути керівним фактором у здобутті людиною знань і професійних навичок. Радий, що про це пам’ятають в інституті МАУП, докладаючи реальних зусиль для того, щоб випускники вузу були не лише гарними спеціалістами, але й хорошими людьми, бо саме вихованню людськості у цьому вузі приділено багато уваги.

Скажіть, а чому навчать майбутніх спеціалістів на лекціях, наприклад предмети «Основи християнської моралі»?

Тут можна говорити багато, але у двох словах, студентам дається зрозуміти, що, окрім природних законів, які нікого не дивують, є і закони духовні, не виконуючи які людина шкодить і собі і суспільству. Таким чином, поки людина не почне жити за законами духовними вона буде страждати, не реалізовуючи себе на 100 % у жодній сфері діяльності.

Що Ви можете порадити усім, хто читає нашу газету, а також тим, хто може дієво вплинути на виховання сучасної молоді?

На сучасному етапі нам усім дуже важливо не спрощувати проблеми, але докласти максимальних зусиль, щоб теперішня студентська молодь змогла-таки отримати у вузі те, чого у силу певних причин недоотримала у процесі сімейного і шкільного виховання – це останній шанс якимось чином позитивно вплинути на формування у вже дорослій людині вірного світогляду.

І останнє: про що ж сучасній молодій людині говорить християнство?

Християнство говорить людині, про те, що Господь Ісус Христос врятував світ від «гріха, прокляття та смерті», зруйнувавши «державу диявола», а також, про те, що первинний у неї є саме духовний початок: «Царство Боже всередині вас є…» - говорить Святе Письмо, адже усі люди створені за образом і подобою Божою, але й пекло, як не дивно, всередині нас і від людини, від того, куди вона спрямує свою волю залежить те, що вона буде частіше відчувати – чи мир та спокій, чи розділення та душевні муки… Обирати між добром і злом, надаючи перевагу першому - ось чому навчає християнство, ось про що говориться на заняттях в Хмельницькому інституті МАУП – це, насамперед, шанс виховати для суспільства гідних людей і гарних спеціалістів.

Нехай Всемилостивий Господь допомагає усім тим, хто навчається і навчає у Хмельницькому інституті МАУП!