МАУП
імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї  України
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ ПрАТ “ВНЗ “Міжрегіональна Академія управління персоналом
У Хмельницькому інституті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання життєвого та професійного самовизначення підлітків»

              25 квітня 2019 р. у Хмельницькому інституті МАУП у рамках Тижня психології відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання життєвого та професійного самовизначення підлітків».

               На науковому заході були присутні представники державних і громадських установ: К.А. Чабан, директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки; Т.В. Матвійчук, член правління ГО «Хмельницьке об’єднання психологів та психотерапевтів», дитячий та сімейний психолог, психотерапевт, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри соціально-гуманітарної та загальноекономічної підготовки Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту; Л.С. Брухнова, головний лікар Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру; О.О. Захожа, практичний психолог Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Н.І. Магур, начальник Служби у справах дітей Хмельницької обласної державної адміністрації; М.М. Малиновська, керівник Центру розвитку «Простір», клієнт-центрований терапевт, сімейний терапевт, травмотерапевт-консультант; А.М. Савчук, керівник Хмельницького обласного товариства Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», викладачі і студенти (Хмельницького економіко-правового коледжу та Інституту МАУП, Хмельницького економічного університету, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Красилівського НВК «Гімназія та ЗОШ І ст.», гімназії № 2 м. Хмельницького).

  

  У ході наукового засідання розглядалися такі питання: психологічні особливості формування особистості в підлітковому віці; формування самосвідомості у підлітковому віці; біологічні і соціальні фактори в психічному розвитку і формуванні особистості підлітка; спілкування підлітків з дорослими: сучасне осмислення; феномен дружби в підлітковому віці; формування у підлітків правової культури; роль сім’ї у професійному визначенні підлітків; проблема професійного самовизначення молоді; як допомогти підлітку у виборі професії? та ін.

     Розпочалося наукове засідання з вітального слова директора Хмельницького інституту МАУП Леоніда Григоровича Білого. У виступі Л. Г. Білий порушив проблему формування особистості підлітка. Він зазначив про вклад здорової молоді у розбудову та захист держави, який є неоціненним та величним. Дану проблему продовжила у своєму виступі Л. С. Брухнова, головний лікар Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру. Про групову роботу з підлітками групи ризику розповіла Т.В. Матвійчук, член правління ГО «Хмельницьке об’єднання психологів та психотерапевтів», дитячий та сімейний психолог, психотерапевт. О.О. Захожа порушила проблему впливу батьків на поведінку підлітка.

   Про формування самосвідомості підлітків на засадах культурно-мистецького розвитку цікаво розповіла Катерина Царенко, учениця 11-Б класу гімназії № 2 м. Хмельницького.

Про негативний вплив соціальних мереж на свідомість підлітків. Кібербулінг висвітлила у своїй доповіді Юлія Сис, учениця 11-Б класу гімназії № 2 м. Хмельницького.


        Продовжила розкривати проблему шкільного боулінгу у своїй доповіді Софія Фролова, студентка 4 курсу спеціальності «Психологія» Хмельницького інституту МАУП.
Бібліотекар гуманітарного відділу Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки презентувала виставку книг.

     До початку роботи конференції видано Збірник наукових праць, куди ввійшли статті учасників даного заходу та науковців.
Під час роботи наукового засідання працювали книжкові виставки: «Психологія ХХІ століття: теоретичні та практичні дослідження», організатор – бібліотека Хмельницького інституту МАУП, кафедра психології, «За крок до дорослого життя», організатор – Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека.


     З підсумковим словом виступив директор Хмельницького інституту МАУП Л.Г. Білий. Він подякував усім за плідну роботу і привітав з Великодніми святами.

  За матеріалами конференції видано збірник наукових праць: Психологія ХХІ століття: теоретичні та практичні дослідження: зб. наук. пр. / гол. ред. Л. Г. Білий. – Хмельницький: Вид-во Хмельниц. ін-ту МАУП, 2019. – Вип. 9. – 190 с.
З електронним варіантом збірника можна ознайомитися на сайті Інституту за посиланням: http://km.maup.com.ua/ institut/naukova-robota/naukovi-vidannya/