МАУП
імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї  України
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ ПрАТ “ВНЗ “Міжрегіональна Академія управління персоналом
У Хмельницькому інституті відбувся Тиждень української писемності та мови

    6 листопада 2018 р. у Хмельницькому інституті МАУП відбулося наукове засідання у форматі круглого столу «Українська мова і нація: перспективи розвитку в період глобалізаційних процесів (до 180-річчя від дня смерті українського письменника І.П. Котляревського; 220-річчя з часу виходу друком (1798, Петербург) перших трьох частин поеми «Енеїда»)», на якому порушувалися мовні проблеми: цивілізаційно-культурний розвиток України в контексті сучасних глобалізаційних процесів; українська мова в сучасному інформаційному просторі; нормативно-правові документи щодо мовної політики в Україні на сучасному етапі; державна мовна політика в галузі освіти України; формування духовної культури особистості через менталітет та мову українського народу; мовне середовище учнівської та студентської молоді: виклики сучасності; І.П. Котляревський – український письменник, драматург, засновник нової української літератури; «Енеїда» – перший твір нової української літератури, написаний народною мовою; «Енеїда» як енциклопедія українознавства; драматургічна творчість Івана Котляревського. та ін.

     На науковому заході були присутні: представники державних і громадських установ; науковці з різних регіонів України (Красилів, Кам’янець-Подільський, Хмельницький, Суми, Київ); викладачі і студенти Всеукраїнського університету ПрАТ «ВНЗ «МАУП», Хмельницького економіко-правового коледжу та Інституту МАУП, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Хмельницького фінансово-економічного коледжу ХЕУ, Хмельницького економічного університету, Хмельницького торговельно-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка; вчителі Хмельницького навчально-виховного комплексу № 4; вчителі та учні НВО № 5 імені Сергія Єфремова м. Хмельницького, Красилівського НВК «Гімназія та ЗОШ І ступеня», Гвардійського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія».

    Розпочалося наукове засідання з вітального слова директора Хмельницького інституту МАУП Білого Леоніда Григоровича. У виступі Л. Г. Білий висвітлив про роль рідної мови у формуванні та становленні особистості. Він підкреслив, що без мовного зв’язку з рiдним народом нема повноцiнного нацiонально-духовного життя i вираження особистостi.
З вітальним словом витупили: В. П. Смотритель, керівник та актор Хмельницького міського моно-театру «Кут», Заслужений артист України; О. З. Лихогляд, подільська поетеса, член Хмельницької міської літературної спілки «Поділля», громадська діячка. Ольга Захарівна декламувала власну поезію про мову.


     На засіданні круглого столу учасники порушували актуальні мовні проблеми. Про мовне середовище як фактор впливу на мовну свідомість української молоді висвітлили вчителі Хмельницького навчально-виховного комплексу № 4. Доповідачами були науковці, викладачі і вчителі української мови та літератури, здобувачі вищої освіти закладів вищої освіти та учні закладів загальної середньої освіти.
Учні НВО № 5 імені Сергія Єфремова душевно й емоційно декламували поезії про рідну мову.


     Вшанували пам’ять засновника нової української літератури І. Котляревського (180-річчя від дня смерті українського письменника І.П. Котляревського; 220-річчя з часу виходу друком (1798, Петербург) перших трьох частин поеми «Енеїда»). Доповідачами наукового засідання розкрито біографічні відомості про І. Котляревського, а також його драматургічну творчість. Здійснено перегляд короткометражного фільму про І. Котляревського. Здобувачі вищої освіти Хмельницького економіко-правового коледжу та Інституту МАУП (Бакула Вікторія, Руденко Аліна) зробили інсценізацію уривка з п’єси «Наталка Полтавка».


    Під час роботи наукового засідання працювали книжково-ілюстративні виставки: «Там, де живе рідна мова, живе український народ» (Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки); «Рідна мова – це наше багатство» (Бібліотечно-інформаційного відділу Хмельницького інституту МАУП).
    448_n_01

До початку роботи круглого столу видано одинадцятий випуск збірника наукових праць «Українська мова і нація». Кожен з учасників наукового заходу отримав програму та збірник матеріалів.

     На завершення з заключним словом про націєтворчу роль мови виступив директор Хмельницького інституту МАУП Л. Г. Білий та подякував усім за плідну роботу.